Cobra onderhoud

Op deze pagina's wordt een korte schets gegeven van de mogelijkheden van Cobra webapplicaties aan de hand van enkele voorbeelden uit webprojecten.

Terug | Onderhoud | Functionaliteiten | Screens | CMS | Forum


Klik op de schermpjes voor een voorbeeld of de links voor een live voorbeeld.

Login

Om onderhoud te kunnen uitvoeren moet men een login hebben en een password.
Verstandig is het om een e-mail adres als login te nemen, want die vergeet men niet. Standaard wordt een pincode aangemaakt welke gemakkelijk opnieuw kan worden toegekend of zelfs opgevraagd. In dit laatste geval wordt de nieuwe kode direct naar het e-mail adres gezonden.  

Overzichten

Linksboven ziet men het onderhoudsmenu wat elke gevalideerde gebruiker krijgt waarmee men snel de juiste overzichten kan oproepen en alle items (voor welke men geauthoriseerd is) snel kan invoeren en/of wijzigen.
Gewone gebruikers kunnen alleen hun eigen items onderhouden. Alleen iemand met admin bevoegdheden kan alle items wijzigen.
Bezoekers kunnen uiteraard niets wijzigen, kijk maar eens naar een actuele lijst in deze site live als bezoeker door hier te klikken.  

Onderhoudsformulier

Elke applicatie krijgt op maat een eigen formulier met al die velden, labels en soorten die men nodig heeft.
Velden kunnen verplicht worden, andere weer ingevuld met standaardwaarden.
Achteraf zijn de formulier-elementen, labels en veldgroottes gemakkelijk te wijzigen met de Cobra generator.

Wat men ziet is wat men krijgt (WYSIWYG)

Nieuw in COBRA webapplicaties is de optie voor het werken met een on-line opmaakvenster wat zonder extra programma of plug-in meteen werkt via de browser.
Men kan werken op een manier die sterk overeenkomst met Word of Open Office. Men kan ook een selectie of paragraaf uit een Word of Open Office document met "Copy and Paste" kopiŽren naar de website met behoud van de opmaak. Dit kan zelfs met "Copy and Paste" vanuit de browser bij een bezoek aan een andere website!.
Ook het invoegen van plaatjes van de eigen harde schijf of van een gedeelde of eigen on-line bibliotheek is mogelijk als ook het eenvoudig opstellen van een tabel. Zie voor wat meer voorbeelden deze pagina.  

Details

Men kan in textgebieden gewone tekst plaatsen met Copy en Paste uit andere programma's zoals Word.
Diverse soorten formulier-elementen kunnen gebruikt worden zoals Radiobuttons, checkboxen, selecteerbare opties e.d.
In de textgebieden mag ook HTML worden geplaatst indien ingesloten tussen [HTML] en [/HTML].
De locatie van bestanden, foto's en logo's kunnen vrij bepaald worden.
Men kan actieve links opnemen voor doorklikken naar andere inhoud.  

Foto's en logo's

Men kan gemakkelijk foto's of logo's toevoegen door op de BLADEREN knop te klikken waarmee in de achtergrond automatisch (zonder FTP!) digitale bestanden kunnen worden geselecteerd en gekopieerd naar de webapplicatie.
De maximale grootte kan vooraf worden bepaald waardoor foto's automatisch tot een bepaalde maximale grootte worden gereduceerd.
Men kan ook automatisch postzegelformaat-afbeeldingen (zg. thumbnails zoals deze hier links staan) laten maken.
Onderschrift, overschrift, doorklikken naar een link, randen etc. alles kan eenvoudig worden geselecteerd indien men dat wenst.  

Gebruikers beheren

Bij elk Cobra project hoort kosteloos een gebruikers menu via welke men de rechten, namen en toegangskodes van gebruikers kan wijzigen, invoeren of verwijderen.
Bezoekers hebben normaal geen login of password nodig.  

Navigatie beheren

Met de MENU applicatie kunnen de navigatie menu's simpel via formulieren worden onderhouden. Men kan onbeperkt zelf menu's blijven maken.
Er is geen kennis van HTML nodig. Men kan aan een menu-item een tekstlabel en/of plaatje hangen en vervolgens menu-gestuurd selecteren uit welk onderdeel en met welke categorieŽn gegevens moeten worden getoond.
Dat kan vervolgens een pagina zijn met een overzicht, een detailscherm of een formulier, maar ook een link naar een website of pagina elders.

Categories

Men kan een categorie in gebruik in een formulier aanpassen
Dit kan ook in meerdere talen.  

Stylesheets

Men kan een stylesheet in gebruik live aanpassen en meteen het resultaat zien.
Elk veld en elk label binnen elke applicatie en apart voor detail- overzicht- en onderhoudschermen heeft een eigen class in het stylesheet.