Cobra informatie

Op deze pagina's wordt een korte schets gegeven van de mogelijkheden van Cobra webapplicaties aan de hand van enkele voorbeelden uit webprojecten. Cobra webapplicaties zijn zelfstandige Content Management Systemen (CMS) voor het onderhouden van Websites, Homepages, maar ook adressen, weblinks, literatuur, bronnen, vacatures, nieuwsberichten, bijeenkomsten, notulen, webdiscussies, extranet- en intranet omgevingen etc. etc.

Antenna | Onderhoud | Functionaliteiten | Screens | Wat is een CMS? | Webproject | Forum

Achtergrond en specificaties (engels): Cobra info | Forum info | Open Source?


Open Source CMS of maatwerk CMS?

Open Source betekent voor de gebruiker meestal geen maatwerkoplossing wel maatwerk van configuratie door programmeur of webbouwer. Dit kan leiden tot afhankelijkheid, omdat de inrichting zeer specifiek wordt gedaan en vaak kleine maatwerkaanpassingen ervoor zorgen dat men niet met dezelfde CMS verder kan in een latere of betere versie.

Open Source lijkt daarbij goedkoop, maar de gratis broncode behoeft vaak wel een groot aantal uren van installatie en configuratie voordat het operationeel is. Ook is een vaak gehoord probleem bij Open Source systemen dat er geen duurzame garanties zijn voor onderhoud en nazorg. Er wordt nogal vaak geswitcht naar een ander of nieuwer CMS met alle bijkomende kosten voor nieuwe inrichting e.d.

Een maatwerk CMS heeft echter ook een aantal nadelen: men is vaak via licenties gebonden aan de webbouwer voor onderhoud, hosting en aanpassingen. Veel maatwerk systemen werken met een vaste template per HTML-pagina: meer pagina's betekent dan meer kosten. De websites kunnen niet vrijelijk doorgroeien met nieuwe HTML-pagina's. En de kosten voor bouw en onderhoud kunnen snel oplopen, alle ontwikkeluren moeten worden betaald terwijl bij Open Source er sprake is van gemeenschappelijke ontwikkeling.

In Antenna's Cobra webapplicaties hebben we geprobeerd de Open Source efficiŽntie te combineren met de maatwerkoplossingen van een commerciŽel maatwerk CMS: