Antenna handleiding WYSIWYG webeditor

WYSIWYG staat voor: What You See Is What You Get


Belangrijk: Antenna raadt af de tekst eerst in Word te maken voor deze pagina, en dan te kopieëren naar het WYSIWIG-veld. Word geeft erg veel stijl-informatie mee aan de tekst en dat maakt precieze opmaak moeilijk. Tot slot kunt u ook een stukje uit een webpagina dat u elders op internet zag kopieeren en in uw pagina bij Antenna kopieëren, maar ook daar is de kans groot dat stijlinformatie meegekopieerd wordt.

In het tekstveld kunt u hier bijna als in Word aan het werk. U ziet duidelijk de knoppen op de onderste rij zoals B voor Vet, I voor schuin, U voor onderstrepen, de 123 knop voor een genummerde lijst, daarnaast de lijst met opsommingspunten, inspringen of einde inspringen, links uitlijnen, centreren, rechts uitlijnen of aan beide zijden uitlijnen. Verderop de A met gekleurde puntjes eronder (om geselecteerde tekst een kleurtje te geven) en de A met kleurbollen erachter (om geselecteerde tekst van een achtergrondkleurtje te voorzien), de X met een tweetje eronder en een tweetje boven om een geselecteerde letter lager of hoger te laten tonen. Bovenin ziet u het schaartje (knippen), kopieeren en plakken, de knop vorige versie (handig als iets niet goed gaat) en volgende versie, knop horizontale lijn en een hele rij voor tabelbewerking. Dus deze handleiding gaat hierover niet verder, hieronder het verhaal over de speciale knoppen. Een optie van de mogelijkheden ziet u hier:

Klik voor voorbeelden op de plaatjes
De speciale knoppen van de Antenna webeditor.


Hieronder staat een voorbeeld van de balk met opties weergegeven door aparte knoppen of symbolen. Ga met de muis voorzichtig over de knoppen of symbolen en merk de omschrijvingen op die kort in beeld komen. Dit is een voorbeeld de omschrijvingen komen alleen in beeld bij de echte editor in COBRA of LINE.

  Overnemen van geselecteerde Word-teksten in Word-opmaak of HTML-opmaak van een website:
 • Knippen
 • KopiŽren
 • Plakken

  Ongedaan maken:

 • Ongedaan maken van laatste actie
 • Opnieuw uitvoeren laatste actie

  Tabellen maken en onderhouden:

 • Tabel maken
 • Tabel eigenschappen aanpassen
 • Cel eigenschappen aanpassen
 • Rij of Kolom invoeren
 • Rij of Kolom verwijderen
 • Cellen of Kolom samenvoegen of splitsen

Nota Bene

Het een na laatste knopje is voor het ongedaan maken van meegekopiŽerde opmaak. Soms is het wenselijk of nodig alle ongewenste HTML- en Word-opmaak plat te slaan!

LINKS


Voor het maken van een link.

Selecteer eerst de tekst die aanklikbaar moet zijn, of de afbeelding die aanklikbaar moet zijn met de muis. Klik dan de link-knop. In het veld URL typt u het webadres van de pagina waarnaar verwezen moet worden. Dit kan een pagina op uw eigen site zijn, maar ook een pagina elders op internet. Bij Doel laat u staan zelfde frame, tenzij u wilt dat er een nieuw scherm geopend moet worden, kies dan nieuw venster.

TIP: als u een link wilt maken naar een pagina elders op internet, roep die dan eerst in de Internet Explorer op, klik een keer in de adresbalk (de URL wordt dan blauw), klik bewerken en dan kopieeren (of CTRL-C). Plak vervolgens het adres in dit vak (Bewerken en dan Plakken of CTRL-V).

Bijzondere links:†naar een pagina op uw site.

Elke pagina kunt u onderaan op dit scherm een naam geven. Die naam moet u gebruiken als u er een link naar legt vanuit een andere pagina of b.v. vanuit het menu-blok (blok2).

De link wordt dan bijvoorbeeld:

detail_page.phtml?page=ontstaanlandschap

Bijzondere links: links naar tekst elders op†dezelfde pagina. Dit hoeft u alleen te gebruiken als u een keer een erg lange pagina maakt. In het algemeen is het beter dit te splitsen in kleinere pagina's namelijk. Bij een lange pagina kunt u bovenin een inhoudsopgave maken en als men dan op een item klikt, gaat de browser direct door naar de betreffende plaats in de pagina. Op de betreffende plaats moet dan een anker komen met een korte naam. Selecteer de tekst waarnaar gesprongen moet worden, klik URL knop, kies Anker, vul de naam in (b.v. 2.5) en klik dan op OK U moet dan nog wel bovenin een link maken in uw inhoudsopgave. Selecteer hoofstuk 2.5 in de inhoudsopgave met de muis, klik URL knop, kies Type: link naar anker, bij Ankers klikt u op de juiste (in dit voorbeeld 2.5), Doel zelfde frame en OK.AFBEELDINGEN

Voor het inlezen van een afbeelding.

Klik op de knop hierboven.


Stap 1a. Inlezen van een afbeelding vanaf uw computer:

  Belangrijk: geef het plaatje op uw computer een korte naam want alleen†de eerste twintig letters komen in beeld als u later deze wilt gebruiken†

Als u de knop ingeklikt heeft krijgt u bovenstaand scherm. Selecteer eerst bovenin de library (waar uw plaatjes moeten komen te staan)

klik onderin op de knop bladeren, u komt dan op uw eigen computer, ga naar de juiste directory op uw computer en dubbelklik op de afbeelding (of een keer klikken en dan klik openen). Sluit af met de upload knop. Ga naar Stap 3.

Stap 1b. Voor het inlezen van een afbeelding die al op de website staat.

Heeft u reeds een serie afbeeldingen op de website staan en wilt u een daarvan gebruiken, klik dan op deze afbeelding-knop. U krijgt dan een scherm waarin gevraagd wordt de library met de lijst van al uw afbeeldingen. Als u een van de lijst aanklikt ziet u rechts hoe die eruit ziet. Klik select om in te laden in uw pagina.


Stap 2. plaats en eigenschappen van de afbeelding.

In beide gevallen ziet u dan de afbeelding staan met blokjes eromheen. U kunt middenin de afbeelding gaan staan, de linkermuisknop ingedrukt houden, verslepen en weer loslaten.

Echter, daarmee bent u er nog niet. Klik nu op de image properties knop hieronder:
U komt dan in het eigenschappenscherm, kijk daarvoor op de volgende pagina.


Invullen:

Source (Bron): de URL, het webadres van de afbeelding,staat eral, tenzij u een plaatje van iemand anders dat elders op internet staat wilt tonen (denk wel aan eventueel copyright).

Alternative text: Geef hier een korte naam, die komt in beeld als bezoekers er met de muis overgaan, kan ook zijn Copyright en de naam van de fotograaf.

Align (Uitlijnen) (wilt u de afbeelding links lijnend, rechts lijnend, gecentreerd? Zo ja welke afstand links of rechts (vul dat in bij rand, b.v. 10 voor 10 pixels (een klein computerscherm is 800 pixels breed, 600 hoog).

Border (Rand): Plaats een 0 (nul) als u geen blauwe rand om het plaatje wilt als u er een hyperlink van heeft gemaakt

Width and height (Breedte en hoogte) laat dit staan want als het plaatje kleiner moet moet u het bewerken, het is dan ook sneller in beeld.

Horizontal space: als er tekst naast komt te staan vul hier minimaal 10 in, zodat de tekst er niet aan vast zit. Vertical space: staat er tekst boven/onder, vul dan ook minimaal 10 in.

Klik OK om dit op te slaan.


TOT SLOT

Standaard staan beneden dit tekst veld twee knoppen: standaard staat de knop op Design, de html codering komt dan niet in beeld. Wilt u een keer de HTML code's zien, klik dan op de grijze knop Html.