Nies Medema:
HET GEHEIM VAN MEVROUW LI, PORTRETTEN VAN CHINESE VROUWEN

Dissidenten

Er zijn een aantal data waarop de Chinese regering sinds 1989 op de universiteiten en het Tiananmenplein extra politie en militairen inzet om haar macht te demonstreren: 5 april, de dag waarop in 1976 het eerste Tiananmenincident plaatsvond, 4 mei, de dag waarop in 1919 de progressieve pro-westerse studentenbeweging in Peking demonstreerde en natuurlijk op 4 juni, de dag waarop het Tiananmenplein in 1989 door tanks werd ontruimd.

Er bleef sinds 1989 weinig over van de democratische beweging in China zelf. Dissidenten waren of gevangengezet, of gevlucht. De dissidente Chai Ling heeft echter tien maanden in China gereisd en ondergedoken gezeten voordat ze naar de Verenigde Staten vluchtte en zegt dat ze geholpen werd door kleine ondergrondse groepen in het hele land. Toch kunnen die groepen, vanwege de repressie en slechte organisatie, nooit heel actief worden. Ze blijven noodgedwongen klein. In 1992 was het bestaan van zeven ondergrondse groepen bekend, die pleitten voor de bescherming van mensenrechten, vrije vakbonden en politieke hervormingen. En er werden zo'n 600 mensen van die groepen gearresteerd.

Ook de dissidente beweging buiten China is niet sterk georganiseerd en kampt bovendien met het probleem dat regeringen in het Westen vooral belangstelling hebben voor China als handelspartner en daardoor minder nadruk leggen op het naleven van de mensenrechten. Aangezien de levensomstandigheden in China steeds beter worden, is de verwachting dat de steun voor de democratische beweging steeds kleiner wordt. Toch hebben, in februari 1995, voor het eerst in zes jaar weer groepen dissidenten zich openlijk uitgesproken voor democratie en tegen corruptie.

Bron o.a.: K.K. Leung, 'Pro-democracy Movement in the People's Republic of China and Overseas', China Review 1993
Lo Chi-kin, 'The Dissidents' Movement', China Review 1994

Terug naar Goede daden


[titelblad] [inhoudsopgave]
[enkele cijfers over Chinese vrouwen]
[bibliografie] [colofon]
[het boek bestellen bij uitgeverij Ravijn]