Nies Medema:
HET GEHEIM VAN MEVROUW LI, PORTRETTEN VAN CHINESE VROUWEN

Scheidingen

Er worden in China relatief weinig huwelijken ontbonden. In 1950, na de eerste huwelijkswet, waren er 186.000 paren die door de Volksrechtbank hun huwelijk lieten ontbinden, 0,34 per duizend inwoners.

De communistische partij is voorstander van harmonie in het huwelijk. In een oud document werd het als volgt verwoord: 'We moeten duidelijk maken dat het Centraal Comité nooit (...) vrijheid bij scheidingen heeft voorgestaan, aangezien dat een anarchistische handeling is.'

Na het einde van de Culturele Revolutie (1976) steeg het aantal rechtszaken. Mensen die om politiek redenen met elkaar getrouwd waren, kregen de kans om uit elkaar te gaan. Sinds de huwelijkswet van 1981 werd ook het ontbreken van liefde in een huwelijk als scheidingsgrond erkend. In 1982 waren er op de duizend inwoners 0,85 scheidingen en in 1990 waren dat er 1,43. Het aantal neemt dus toe, maar is nog steeds laag. Ook praktische belemmeringen liggen daaraan ten grondslag: woningnood bijvoorbeeld.

De genoemde getallen betreffen alleen de scheidingen waar een van beide partijen niet wenst te scheiden en die uiteindelijk voor de rechter komen. Cijfers van huwelijken die met wederzijdse toestemming ontbonden worden, zijn niet beschikbaar.

Bron: China Review 1993.

Terug naar Verjaardagstaart


[titelblad] [inhoudsopgave]
[enkele cijfers over Chinese vrouwen]
[bibliografie] [colofon]
[het boek bestellen bij uitgeverij Ravijn]