De Techno Meiden van Dharavi

De Techno Meiden van Dharavi

Foto: Arunangsu Roy Chowdhury
Nawneet Ranjan helpt meisjes uit Nayabasti werken met computers. Foto: Arunangsu Roy Chowdhury

Column van Michael Polman voor het Zoet in mei 2016

Deze zomer zullen ongetwijfeld weer veel nieuwe Gadgets, Apps, Tools de revue passeren. De afgelopen maanden beloofden al het een en ander. Een drone die je cappucino komt brengen of een app die bijhoudt hoeveel stappen je dagelijks maakt, mogelijk om je binnenkort een andere zorgverzekering aan te bieden? Want uiteindelijk is dat waar de meeste technologie voor wordt benut: nieuwere en efficiëntere toepassingen die ons tegelijkertijd moeten verlokken.

Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik kijk graag naar wat technologie kan bijdragen aan het verbeteren van het leven van mensen. Zo werd in India, in de grootste krottenwijk van Mumbai, in 2014 een project gestart om jonge meiden eigen Apps te leren programmeren. Deze ‘Techno Meiden van Dharavi’ zoals ze zich noemen onderzochten welke problemen in de wijk en in hun gemeenschap aangepakt konden worden en hoe je apps daarbij kunt inzetten. (1)

Zo maakte de 14-jarige Fauzia Aslam Ansari een app die een slimme tijdindeling maakt om drinkwater te mogen tappen. Elke dag komt er namelijk maar twee uur water uit de buurtkraan. Onnodig wachten in de rij is nu voorbij en ook de ruzies wie als eerstvolgende aan de beurt is, zijn beslecht. Bovendien blijft er nu voor de meiden die het water moeten halen tijd over om met daglicht hun huiswerk af te maken.

Interessant om ons deze zomer eens te realiseren waar veel nieuwe Apps eigenlijk over gaan. Het kan heel leuk zijn op zoek te gaan naar technologische toepassingen die ons leven makkelijker maken. De eerste App ooit gebouwd in 1991 hield middels een videocamera zicht op de inhoud van de koffiezetmachine. Daardoor hoefden de medewerkers van de universiteit van Cambridge niet meer voor niks naar een lege koffiemachine te lopen (2). Waar Internet al niet goed voor is.

(1)
(2)

De Techno Meiden van Dharavi