Veilig Internet

Stichting Antenna was een van de oudste internetproviders in Europa en ondersteunde vele maatschappelijke organisaties wereldwijd met internetdiensten sinds 1986 *. Hieronder de voornaamste diensten die Antenna als Internet Service Provider (ISP) bood.

Cybersecurity

Omdat Cybersecurity – een veilig Internet – hoog in ons vaandel staat waren alle diensten dubbel uitgevoerd. Dat wil zeggen dat voor elke server een fall-back server actief beschikbaar was naast de gebruikelijke back-ups op andere servers. De domeinen bleven zo nagenoeg altijd op Internet herkenbaar, de mail kon altijd worden bezorgd en opgehaald en de websites en werkomgevingen bleven toegankelijk voor bezoekers en voor gebruik.

Een mondig burger likt zijn eigen postzegel

Een gevleugeld begrip bij Antenna sinds onze start. Gratis mail, gratis toegang tot Internet – wie kent de tientallen CD-Roms nog – gratis nieuwtjes delen, gratis publiceren: Steeds meer wordt het de mensen duidelijk dat er ook prijskaartjes aan vast zitten, want derden verdienen goed met gratis. Een gratis postzegel op uw correspondentie zou kunnen betekenen dat al uw post mag worden gelezen. Bij Antenna echter kan uw post alleen veilig en versleuteld worden verzonden en opgehaald en is uw communicatie voor ons uiteraard vertrouwelijk. U betaalt ons immers ervoor. Wij stellen simpel: “Een mondig burger likt zijn eigen postzegel“.

Mensen betalen vaak met hun privacy ondanks de AVG. Sterker nog de EU propageert het delen van uw betalingsgegevens die banken nu mogen verhandelen. Nu nog met uw instemming, maar als de banken doorgaan met het verhogen van hun tarieven zal al snel een bank gaan aanbieden om gratis uw bank te zijn in ruil voor uw betalingsgegevens. Klinkt dat bekend?

Bij Antenna werden uw surf-, mail- en andere gegevens niet benut voor en door derden. Alleen door ons: om 98% prut uit uw mail te halen – virussen en SPAM – en om indringers in uw website te kunnen ontdekken en tegen te houden. Kortom de klant betaalde ons voor veilige en vertrouwelijke diensten. En dus kost een mailbox, een eigen domeinnaam of eigen website bij ons geld. Maar daarvoor had u – naast eigen webstatistieken – ook toegang tot een telefonische helpdesk zonder meter die per minuut meeloopt. e

Tarieven

Onze dienstverlening was maatwerk en dus onze maandfacturen ook. We hadden te veel gedetailleerde diensten om die snel allemaal in 3 soorten pakketten aan te bieden.

Sommige klanten willen alleen een domeinnaam en 1 mailbox, anderen hun hele organisatie netwerk koppelen met daarnaast losse webmail vanuit thuis. Weer anderen willen een website met diverse domeinen die er naar toe verwijzen etc. etc. We werkten wel met interessante staffelkortingen.

Vraag Hoasted gerust wat het zou kosten om…. en specificeer zo goed mogelijk wat jullie willen vragen voor jullie te doen! Zij reageren dan met een vrijblijvende kostenindicatie of een formele offerte.

Bij ons waren er geen jaarcontracten, alle diensten per maand opzegbaar met de opzegtermijn van een maand. Dat maakte onze tarieven moeilijk te vergelijken met stunts en aanbiedingen voor het 1e jaar.

En domeinen, mailboxen en websites: alle gegevens zijn natuurlijk van de klant, die krijg elke klant mee mocht je weer verhuizen. We kunnen deze in allerlei vormen meegeven. Behalve afgedrukt op papier…..

De kleinste provider?

De onderstaande tabel toont aan dat Antenna weliswaar tot de kleinste providers van Nederland behoort – in termen van aantal klanten – , maar daaronder vallen wel 4 Universiteiten (EU, WUR, UU en RU) en 20 andere educatieve instellingen, 3 Nationale Parken, diverse Gemeentes en Kerkgenootschappen (w.o. Dominicanen, Jezuïeten, PKN) en diverse grote maatschappelijke organisaties zoals Beeld & Geluid, Oxfam Novib, Cordaid, Fairtrade Original, Max Havelaar, Solidaridad, Wereldwinkels, Natuur en Milieu, IVN, Friends of the Earth, IKV Paxchristi, KNCV en KNNV (50 sites). De meeste klanten zijn al meer dan 20 jaar bij Antenna. Daar zijn we heel trots op!

Tabel: Dienstverlening per september 2019
ISP dienstTotaalKlanten
Mailaccount *730195
Domeinen1160238
Websites285188
*) incl. lokale netwerken van organisaties

 

Tabel: Achtergrond organisaties en bedrijfsmatige klanten per september 2019
OnderwerpAantal
Burgerinitiatieven, vrijwilligers & stadsprojecten12
Fair Trade 8
Natuur en milieu22
Onderwijs & educatie29
Ontwikkelingssamenwerking & noodhulp17
Religie & spiritualiteit15
Vrouwenemancipatie5
Vrede, veiligheid & mensenrechten11
Sport, gezondheid & welzijn23
Kunst & cultuur27
Research, foto & journalistiek14
Bedrijven, consultants & juristen 30
Totaal203

De bovenstaande aantallen en de activiteiten van Antenna – vanaf de eerste momenten van het Internet – geven nog eens aan dat het nooit bij Antenna ging om de grootste te worden. Wij zetten al sinds 1986 onze expertise en ervaring het liefst in voor maatschappelijke organisaties (NGO’s) en educatieve instellingen: Networking for Progress, Not for Profit.

Dit zijn de voornaamste Internet diensten die we boden aan klanten:

Mail

Elektronische post of kort gezegd Mail is voor de meesten de communicatie-link met de rest van de wereld. Antenna levert Mail-diensten zoals Webmail, IMAP, POP3, maar ook speciale mail diensten zoals bSMTP – voor lokale netwerken – mailinglijsten voor nieuwsbrieven en filter diensten voor grote landelijke organisaties waarbij wij zoveel mogelijk Virussen en SPAM tegen proberen te houden. We hebben daarvoor een hele wasstraat van servers ingericht, allemaal dubbel uitgevoerd.

Domeinen

Vanaf haar ontstaan heeft Antenna altijd haar klanten zoveel mogelijk laten werken met een eigen Internet-domein ook voor hun mail. Op dit moment is Antenna gastheer en ISP voor 1160 domeinen van 238 klanten. Veel grotere organisaties hebben vaak voor veel van hun projecten een apart domein.

Domeinen zijn niet inbegrepen bij andere diensten: We registreren voor de klant een domein op naam van de klant en beheren dat domein voor hen zo lang ze relatie van Antenna blijven. Een domein is van de klant, geen gratis lok- of bindmiddel waar je vervolgens geen zeggenschap meer over hebt.

Websites

Antenna heeft in 1992 voor Greenpeace International een van de eerste webservers ingericht slechts enige maanden na de echte start van het Wereld Wijde Web (WWW). Tijdenlang stond die site in de top 10 van het Internet. Volgens een onderzoek van de TU Delft voorzag Antenna eind jaren negentig meer dan 10% van het publieke domein in Nederland van websites.

In het verleden waren veel websites gebouwd met HTML en ons eigen CMS COBRA, maar tegenwoordig zijn bijna alle sites gebouwd vanuit een Open Source Content Management System (CMS) zoals WordPress, Drupal of Joomla.

Antenna bood ook onderhoud aan van diverse CMS-en, waaronder ook modules, plugins en themes (vormgeving) die na beschikbare updates worden vernieuwd voor de klant en ingesprongen kan worden als een van de onderdelen niet meer naar behoren werkt of onveilig is verklaard.

Managed hosting

Er zijn een reeks organisaties die onze specialistische hosting waardeerden en voor speciale hosting-projecten Antenna inschakelden: Zoals bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Europees Cultureel Forum, Nederlandse Organisatie van Vrijwilligers (NOV), Ministerie van VWS en het Rosa Muziek Festival in Denemarken. Voor dit soort projecten werden separate eigen servers ingericht die door ons werden beheerd en onderhouden en allemaal redundant waren uitgevoerd.

*) Destijds waren de diensten vooral gericht op toegang via inbel-modems en X.25, mail via X.400 en UUCP, nieuws via Usenet en APC en informatie-ontsluiting via Gopher en bibliografische databanken.