De Hackers die Nederland veranderden

Eind september 2023 verscheen het boek “De Hackers die Nederland veranderden” van de journalist en schrijver Maarten Reijnders bij uitgeverij Podium. Het verhaalt de geschiedenis van diverse hackers initiatieven in Nederland sinds de jaren tachtig.

Er komen organisaties en initiatieven aan bod waaronder Antenna (1986), de Galactic Hackers Party (1989) en het Seropostive Ball (1990) in Paradiso, Hacktic (1989, het latere XS4ALL, 1993) en DDS (Digitale Stad van Amsterdam, 1994) e.v.a.

Een uitvoerig en prettig geschreven verslag met oog voor veel details (namen, data en evenementen) van een unieke periode die ten grondslag lag aan het uitrol van Internet in Nederland.

Er is gekozen om vooral de geschiedenis van XS4ALL uitvoerig weer te geven omdat een groot deel van het gewone publiek via hen kennis maakte met het Internet. Maar even interessant zijn de veelal onbekende lokale en nationale initiatieven en personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de totstandkoming van Internet in Nederland.

Maarten Reijnders

Maarten Reijnders (1976) is journalist en schrijver. Hij debuteerde in 2016 met Complotdenkers: Hoe gevaarlijk zijn QAnon, nepnieuws en samenzweringstheorieën? In 2019 verscheen Dat was niet de bedoeling: Waarom we minder kauwgom eten door de smartphone en 19 andere bizarre onvoorziene gevolgen.

Over Maarten Reijnders door uitgeverij Podium

Lees meer en eventueel bestellen via: Uitgeverij Podium.

De Hackers die Nederland veranderden