Indiaas arrestatiebevel Antenna-personeel ingetrokken

Bron: Loek Essers, Webwereld. 30 januari 2008

De Indiase kledingfabrikant Fiber & Fabrics International heeft de aanklacht tegen de Nederlandse providers Antenna en XS4ALL ingetrokken. Bemiddelaar Ruud Lubbers zorgde dat het geschil werd beëindigd.

Fiber & Fabrics International (FFI), diende in 2006 een aanklacht in tegen de providers die sites hosten van  (SKK) en de  (LIW). Op de websites van de organisaties werdengepubliceerd over de arbeidsomstandigheden in de Indiase kledingindustrie en specifiek over FFI. Het Indiase bedrijf klaagde vervolgens de providers en beide Nederlandse organisaties aan wegens smaad. 

Klachten

Schone Kleren Kampagne meldt op haar site dat de meeste klachten over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van FFI medio 2006 al waren opgelost. Toch werd er een aanklacht ingediend. SKK en LIW betoogden destijds dat de smaadprocedure de vrijheid van meningsuiting aantastte. Een Indiase rechter vroeg eind 2007 zelfs om de uitlevering van acht medewerkers van Antenna, SKK en LIW. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eiste daarop direct de intrekking van het internationale arrestatiebevel. 

De partijen beëindigde begin dit jaar hun geschil met bemiddeling van Ruud Lubbers. In overleg met de lokale organisaties en vakbonden in India wordt een ombudsman in Bangalore aangesteld. Lokale en en buitenlandse organisaties kunnen klachten over een arbeidssituatie voorleggen aan deze ombudsman. Ook is het de werknemers vrij om zich te organiseren in een vakbond. SKK en LIW hebben laten weten dat deze maatregelen hun vertrouwen krijgen en dat de arbeidsrechten zo goed gewaarborgd worden. 

G-Star

De organisaties stoppen daarom met hun acties tegen FFI die voorheen de producent was voor het Nederlandse jeansmerk G-Star. FFI trekt hierop alle juridische procedures in. Het bedrijf ziet geen reden meer om deze zaak voor de rechter uit te vechten.

Bron: https://webwereld.nl/nieuws/business/indiaas-arrestatiebevel-antenna-personeel-ingetrokken-3739846/

Indiaas arrestatiebevel Antenna-personeel ingetrokken