Uw koelkast wordt lid van Greenbook
Column van Michael Polman voor het Zoet in mei 2017
Al jaren zijn er hacks bekend waarin veel publieke objecten gemakkelijk aan te sturen zijn met wachtwoorden die een 4-jarige kan bedenken. Op zich klinkt dit als “Foutje bedankt”, ware het niet dat het om bruggen, sluisdeuren en andere objecten gaat die we niet graag in handen zien geraken van mensen met wat minder vrolijke doelstellingen. Er wordt nu steeds meer gedaan aan de veiligheid van dit soort objecten zegt de overheid. Een hele geruststelling.
Recentelijk deelde een hacker broncode om apparaten die op Internet aangesloten waren – het zg. “Internet of Things” – te misbruiken. Prompt werd met meer dan honderdduizend apparaten, bestaande uit babyfoons, webcams en video-recorders, een van de belangrijkste internetservers platgelegd en verdwenen veel bekende webdiensten voor een dag van het Internet. De standaard wachtwoorden waren nog actief en de apparaten hadden nog steeds geen optie om zich te upgraden. Daar had HP het beter voor elkaar toen recentelijk – per ongeluk natuurlijk – alle HP printers na een update weigerden te werken met cartridges van een ander merk.
Formeel is diegene die thuis een router heeft waarmee men via een IP-nummer is aangesloten verantwoordelijk voor alle Internetverkeer vanuit uw huis. Dus de dag is in aantocht dat een cybercop bij u aanbelt met een dagvaarding dat uw koelkast een geldautomaat heeft aangezet bankbiljetten uit te spugen. In 2013 werden overigens al 100.000 koelkasten betrapt op het verzenden van SPAM.
In hoog tempo worden alle apparaten aangesloten op het “Internet of Things”. Stel u zich maar alvast erop in dat uw elektrische tandenborstel aan de koelkast doorgeeft dat u alweer krap een minuut gepoetst heeft. Waarop deze beslist dat de melding dat de de melk al bijna op is rustig nog een week of wat kan wachten. En als uw nieuwe robot-grasmaaier signalen ontvangt, dat u alweer te laat was met het vuilnis buiten te zetten, deze kan besluiten grote letters op het gras te maaien die Google-view met veel genoegen opneemt: “Hier woont een viespeuk”. Lichtpuntje is natuurlijk dat u de babyfoon of koelkast altijd ook uit kunt zetten voor u weggaat toch? Of ze dan nog steeds voor u blijven werken? En grote bedrijven en uw overheid willen graag uw Big Data blijven ontvangen. In ieder geval een mooi perspectief voor de killer-app van 2017: een Greenbook waar al onze apparaten een boekje open doen met onze Big Data over ons duurzame gedrag.