Zelf je wachtwoord veranderen in Roundcube

HowTo van 4 stappen

Oude wachtwoorden, eenvoudige wachtwoorden, ze werken Internetfraude in de hand. Zeker als een gebruikt wachtwoord niet uniek is en op meerdere websites wordt gebruikt (webshops, e.d.) in combinatie met het mailadres als inlognaam. Het wordt al helemaal gevaarlijk als het wachtwoord ook nog eens identiek is.
Niet alleen kan een emailadres/gebruikersnaam met een buitgemaakt wachtwoord gebruikt worden om betaalgegevens bij een site weg te snoepen, het kan ook gebruikt worden om namens dat mailadres geauthenticeerd spamberichten te versturen. En van dat laatste hebben veel gebruikers ongemak.

Om na te kijken of wellicht je (oude) accountgegevens ooit zijn buitgemaakt bij een grote gegevenshack of zijn doorverkocht, kun je kijken op https://haveibeenpwnd.com

De alarmbel kan ook al zijn gaan luiden als je in de afgelopen paar jaar een bericht hebt ontvangen waarin je (oude) wachtwoord genoemd wordt in de onderwerpsregel van het afpersingsmailtje. Hoewel er wordt gesuggereerd dat dat bewuste bericht is verstuurd vanaf je eigen account (je mailadres is ook de ogenschijnlijke afzender), zal dit vrijwel nooit zo zijn. Bekijk desnoods de berichtbroncode en zet je muisaanwijzer boven het adres om dit te controleren.

Tijd voor een nieuw, sterk wachtwoord

Op https://webmail.antenna.nl kun je zelf via Roundcube je wachtwoord vernieuwen.

  1. log in met je gebruikersnaam (meestal gelijk aan je mailadres) en wachtwoord
  2. Klik rechtsboven op ‘Instellingen’
  3. Kies in de eerste linkerkolom voor ‘Wachtwoord’
  4. Er verschijnt een pagina met daarin het huidige wachtwoord plus 2 velden voor het nieuwe wachtwoord. Vul dit in en het nieuwe wachtwoord is van kracht.

Dit nieuwe wachtwoord moet nu ook in mailprogramma’s worden vervangen op alle apparaten waarop mail wordt gelezen. En niet alleen voor het ophalen van mail, maar ook voor het verzenden!

Zelf je wachtwoord veranderen in Roundcube